KURKUMA – wschodnia przyprawa do kuchni i nie tylko

KURKUMA

Czym jest i skąd się wywodzi?

Kurkumę znamy z naszych półek kuchennych w postaci żółtego proszki. Ta niedoceniania przyprawa pochodzi z Azji, a dokładniej z Indii. Jest ona sproszkowaną łodygą i korzeniem ostryżu długiego.

Ostryż długi – 4000 lat historii

O tej roślinie można bardzo dużo opowiadać. Przez tysiące lat była wykorzystywana w celach religijnych. Z czasem także zaczęła działać jako barwnik, dodatek do potraw i naturalny lek na wiele dolegliwości. Kurkumę wytwarza się nie tylko w postaci sproszkowanej lecz także jako olejek bądź można też kupić korzeń w całości.

Kurkuma w kuchni

Przyprawa stosowana w większości dań indyjskich. Jest  np.jednym ze składników curry bądź przypraw na grilla. Ma ona wyrazisty smak nie dla każdego. Oprócz barwienia potraw takich jak np. ryż na złotawy kolor, nadaje także sporej pikanterii (pikantne potrawy wspomagają metabolizm, co pomaga w spaleniu zbędnych kalorii).

Kurkuma w pielęgnacji

Skupimy się na właściwościach pielęgnacyjnych tej rośliny. Kurkuma zawiera kurkuminę dzięki czemu ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, więc jest największym sprzymierzeńcem młodych kobiet borykającymi się jeszcze z trądzikiem młodzieńczym. Jest także świetnym środkiem wyrównującym koloryt skóry, te działanie z kolei może być ratunkiem dla skóry z przebarwieniami. Na wschodzie popularne jest także wykorzystywanie wody kurkumowej. Ma ona przyczynić się do osiągnięcia tak zwanej “złotej cery” za pomocą działania wyrównującego koloryt jak i silnego barwnika.

Podobny wpis:  Henna pudrowa brwi - czy warto skorzystać z zabiegu henny?

Maseczka – dla kogo?

Maseczka z kurkumy jest naturalnym i tanim kosmetykiem. Nie wymaga od nas dużych talentów, każdy bez większego problemu poradzi sobie z jej zrobieniem. Ze względu na znajomość jej składu nie musimy obawiać się uczuleń spowodowanych długą listą substancji chemicznych. Musimy jednak pamiętać, że jest to przyprawa którą nie powinno się zbyt długo trzymać na twarzy, ponieważ przez to, że jest pikantna może wywołać u nas podrażnienia, ponad to może zabarwić skórę na żółto.

Zalecana jest osobom z problemami skórnymi takimi jak:

  • trądzik
  • przebarwienia
  • łuszczyca
  • zmarszczki

Maseczka- zrób to sam

Do wykonania maseczki potrzeba nam zaledwie trzech składników:

  1. kurkuma
  2. miód (warto upewnić się by był w 100% naturalny)
  3. jogurt naturalny
Podobny wpis:  Czy istnieje doskonały zabieg?

Wszystkie składniki mieszamy w stosunku 1:1. Czyli po jednej łyżeczce każdego składniku. Mieszamy dokładnie i gotowe. Taką maseczkę trzymamy do 20 min po czym zmywany ciepłą wodą. Nie stosujemy jej częściej niż dwa razy w tygodniu.

Niekończące się właściwości kurkumy

  • sprzyja usuwaniu złego cholesterolu LDL
  • działa przeciwzapalnie
  • działa przeciwbakteryjnie
  • działa oczyszczająco
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • przeciwdziała stanom zapalnym
  • przyśpiesza proces gojenia się ran
  • redukuje guzy maciczne

UWAGA PRZYJMOWANIE KURKUMY PRZEZ DŁUŻSZY CZAS (powyżej 3 miesięcy) MOŻE ZMINIMALIZOWAĆ JEJ WŁAŚCIWOŚCI, A NAWET WYWOŁAĆ REAKCJE ALERGICZNE

Oceń artykuł
[Suma: Średnia: ]

Podobne posty:

Podobny wpis:  Do czego przyda się wok?