20 lipca 2020

Do czego przyda się wok?

Kuchnia orientalna nie może obyć się bez tego naczynia… Wok to absolutny must have podczas przygotowywania szybkich i smacznych potraw. Przekonaj się, czy sprawdza się tylko do gotowania posiłków azjatyckich!

Patelnia wok charakteryzuje się sporą głębokością. Ma dość specyficzny kształt, co oznacza, że wyróżnia się niewielkim dnem z wysokimi oraz pochyłymi ściankami. To sprawia, że podczas przygotowywania potraw w tym naczyniu nie ma konieczności korzystania z dużej ilości tłuszczu. Jest to zatem sposób na to, aby zadbać o zdrową dietę oraz swoją figurę. Budowa woka sprzyja również szybkiemu gotowaniu. To wszystko sprawia, że tego typu patelnia sprawdza się nie tylko podczas przygotowywania potraw orientalnych, ale również innych.

Wok na indukcję – jakie dania możesz w nim przygotować?

Nie da się ukryć, że pierwotną funkcją woka jest przygotowywanie potraw chińskich. Okazuje się jednak, że z powodzeniem można w nim gotować również dania z kuchni polskiej. Wok do indukcji sprawdzi się do gotowania zup, ale także przygotowywania drobiu oraz ryb. W końcu to właśnie w tym naczyniu możesz gotować na parze oraz dusić potrawy. To oznacza, że ta patelnia ma bardzo szerokie zastosowanie, a więc powinna znaleźć się w kuchni każdej osoby, która przede wszystkim szanuje swój czas i chce się zdrowo odżywiać.

Wok żeliwny – jak w nim smażyć?

Szybkie smażenie w niezwykle wysokich temperaturach – to krótka charakterystyka woku. W tym przypadku niezwykle ważne jest jednoczesne smażenie oraz mieszanie konkretnej potrawy. Dużym atutem tego rozwiązania jest to, że do przygotowania poszczególnych potraw nie potrzeba dużej ilości tłuszczu. Wok do gotowania sprawdza się świetnie również do przygotowywania warzyw. Mniejsza ilość oleju sprawia, że danie jest zdrowsze, ponadto warzywa mają więcej wartości odżywczych, ponieważ nie tracą ich tak szybko podczas tego typu obróbki termicznej. Jak zatem używać tego naczynia? Przede wszystkim ważne jest to, aby rozgrzać je do odpowiedniej temperatury. Najpierw do woka dodaje się składniki, które wymagają najdłuższej obróbki termicznej. To oznacza, że w pierwszej kolejności warto wrzucić do niego mięso, później warzywa i na samym końcu przyprawy. Składniki warto odpowiednio przygotować i pokroić przed rozpoczęciem gotowania, aby później je tylko wrzucać do woka, ponieważ przygotowanie potraw jest bardzo szybkie i wymaga ciągłego mieszkania. Dzięki temu posiłki nie będą przesuszone, ani spalone. Ciągłe mieszkanie potrawy to klucz do sukcesu. Profesjonaliści robią to półkolistymi ruchami, jednak na początku świetnie sprawdzi się do tego zwykła łyżka.

Wok stalowy – gdzie kupić?

Jeżeli poszukujesz sprawdzonego naczynia, które Cię nigdy nie zawiedzie i będzie Ci służyło przez długie lata, postaw na zakupy w sklepie internetowym MSell24h. Tam możesz liczyć na bardzo korzystne ceny za produkty niezwykle wysokiej jakości.

Artykuł gościnny.

Powiązane treści