20 listopada 2020

Wegańskie przekąski smaczne dla każdego

Masz dość żartów na temat swojej diety? Chcesz udowodnić znajomym, że żywność wegańska wcale nie jest nudna, a to, co jesz, smakuje naprawdę dobrze? Nie licz na to, że trafisz do nich argumentami. Jeśli chcesz szybko uciąć niestosowne komentarze kolegów i rodziny, poczęstuj ich wegańskimi przekąskami. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz propozycje wegańskie na słono i na słodko.

Podstawowym założeniem diety wegańskiej jest eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie jedzą mięsa, starają się też unikać nabiału i jaj. Stosowanie takiej diety, choć zwykle wynika z pobudek etycznych, przyczynia się nie tylko do ochrony środowiska – ma też zbawienny wpływ na zdrowie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by żywność wegańska była też smaczna.

Wegańskie słodkości

Każdy z nas, bez względu na przyjęty sposób żywienia, powinien unikać rafinowanego cukru. To zadanie jest bardzo łatwe dla wegan, których dieta zawiera dużo owoców. Oprócz tych świeżych, dostępnych w sezonie wiosenno-letnim, weganie jedzą owoce suszone w najróżniejszej postaci. W składzie popularnych batonów owocowych dla wegan są m.in. daktyle, pomarańcze, wiśnie, wiórki kokosowe oraz mnóstwo orzechów. Na półce z wegańskimi słodyczami znajdziemy też sezamki, owocowe żelki, cukierki i gumy do żucia, kakaowe i kokosowe wafelki, a nawet owoce i orzechy w czekoladzie. Tak, w czekoladzie! Ale czy czekolada może być wegańska?

Gorzka czekolada o 100% zawartości kakao jest produktem wegańskim. Oczywiście nie każdy lubi tak wytrawne smaki. Łagodniejsze i słodsze są czekolady z mniejszą zawartością kakao, w których składzie ważne miejsce zajmuje mleko. Do produkcji czekolady dla wegan zamiast niego używa się mleczka kokosowego lub migdałowego. W naszej ofercie dla wegan są nie tylko rozmaite czekolady, ale nawet krówki bez krowiego mleka  – opowiada nasz rozmówca z internetowego sklepu ze zdrową żywnością BATOM.

Przekąski wegańskie na słono

Podstawę piramidy żywieniowej wegan stanowią produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i soja. Ziarna zbóż oraz strączki stanowią świetną bazę do dań głównych, ale równie dobrze nadają się na szybkie przekąski. Wymieńmy chociażby talarki zbożowe, chrupki kukurydziane, pszenne krakersy i paluchy. Nieśmiertelnym hitem wśród wegan są pieczone chipsy warzywne. Takie przysmaki można chrupać solo albo z pastą warzywną. Hummus, tahini, pasty z bakłażanu, szpinaku czy słonecznika doskonale nadają się też do smarowania kanapek i nadziewania wegańskich wypieków z ciasta drożdżowego.

Artykuł gościnny.

Powiązane treści