Blok czekoladowy to deser, który niegdyś robił furorę na polskich stołach. Obecnie wrócił do łask, przechodząc również wiele modyfikacji. Najlepiej smakuje z herbatnikami, bakaliami i dużą ilością wysokiej jakości kakao. Jak przygotować doskonały blok czekoladowy? Podpowiadamy!
Najlepszy przepis na klasyczny blok czekoladowy
Podstawą deseru są oczywiście mleko w proszku oraz kakao. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego nawet początkujący kucharz może przygotować znakomity blok czekoladowy! Będą potrzebne następujące składniki:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 400 g mleka pełnego w proszku
- ½ szklanki wody
- 100 g mieszanki bakaliowej (np. żurawina, rodzynki , orzechy)
- 100 g herbatników
W pierwszej kolejności należy roztopić masło w garnku, dodać wodę, cukier i kakao. Całość wymieszaj i podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Masę należy pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj dodatki. Orzechy zalej wrzątkiem, odstaw na kilka minut i odsącz wodę. Żurawinę i rodzynki można sparzyć. Do dużego naczynia przełóż mleko w proszku, pokruszone herbatniki i bakalie. Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i schładzaj w lodówce przez kilka godzin.
Co jeszcze warto dodać do bloku czekoladowego?
A może spróbujesz przygotować blok czekoladowy w nieco zmodyfikowanej wersji? Tak naprawdę dodatki mogą być dowolne. Sprawdzą się wafle, kawałki czekolady, a w wersji bardziej egzotycznej – wiórki kokosowe. Tradycyjne masło można zastąpić olejem kokosowym, a cukier miodem lub ksylitolem. Blok czekoladowy powinien mieć zwartą konsystencję, dlatego należy go schłodzić w lodówce. Na kilka minut przed podaniem można wyjąć blok i ocieplić w temperaturze pokojowej, by łatwiej się kroił.
Blok czekoladowy to wspomnienie dzieciństwa, ale możemy się w nim rozsmakować ponownie. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, by stworzyć znakomity deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Ten i inne przepisy na czekoladowe słodkości znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/. Smacznego!
Treść sponsorowana.