Jak zrobić idealny blok czekoladowy? Sprawdzony przepis

Blok czekoladowy to deser, który niegdyś robił furorę na polskich stołach. Obecnie wrócił do łask, przechodząc również wiele modyfikacji. Najlepiej smakuje z herbatnikami, bakaliami i dużą ilością wysokiej jakości kakao. Jak przygotować doskonały blok czekoladowy? Podpowiadamy!

Najlepszy przepis na klasyczny blok czekoladowy

Podstawą deseru są oczywiście mleko w proszku oraz kakao. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego nawet początkujący kucharz może przygotować znakomity blok czekoladowy! Będą potrzebne następujące składniki:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 400 g mleka pełnego w proszku
  • ½ szklanki wody
  • 100 g mieszanki bakaliowej (np. żurawina, rodzynki , orzechy)
  • 100 g herbatników

W pierwszej kolejności należy roztopić masło w garnku, dodać wodę, cukier i kakao. Całość wymieszaj i podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Masę należy pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj dodatki. Orzechy zalej wrzątkiem, odstaw na kilka minut i odsącz wodę. Żurawinę i rodzynki można sparzyć. Do dużego naczynia przełóż mleko w proszku, pokruszone herbatniki i bakalie. Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i schładzaj w lodówce przez kilka godzin.

Podobny wpis:  Podstawy makijażu: szminki, pomadki, błyszczyki

Co jeszcze warto dodać do bloku czekoladowego?

A może spróbujesz przygotować blok czekoladowy w nieco zmodyfikowanej wersji? Tak naprawdę dodatki mogą być dowolne. Sprawdzą się wafle, kawałki czekolady, a w wersji bardziej egzotycznej – wiórki kokosowe. Tradycyjne masło można zastąpić olejem kokosowym, a cukier miodem lub ksylitolem. Blok czekoladowy powinien mieć zwartą konsystencję, dlatego należy go schłodzić w lodówce. Na kilka minut przed podaniem można wyjąć blok i ocieplić w temperaturze pokojowej, by łatwiej się kroił.

Blok czekoladowy to wspomnienie dzieciństwa, ale możemy się w nim rozsmakować ponownie. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, by stworzyć znakomity deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Ten i inne przepisy na czekoladowe słodkości znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/. Smacznego!

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Podobne posty:

  • Medytacja i kontemplacja na zachowanie spokoju i równowagiMedytacja i kontemplacja na zachowanie spokoju i równowagi W dzisiejszym świecie człowiek ma prawo czuć się przytłoczony. Mamy bardzo dużo obowiązków, a z telewizji i mediów społecznościowych bez przerwy dochodzą do nas przeróżne wiadomości. […]
  • Jak pielęgnować skórę – 17 wskazówekJak pielęgnować skórę – 17 wskazówek Czy rzeczywiście wiesz, co jest dobre dla Twojej skóry? Przecież każda jest inna i wymaga odmiennej pielęgnacji. Jak oczyszczać skórę twarzy? 1. Regularne oczyszczanie. Poranne i […]
  • Picie drożdży w pielęgnacji włosów, skóry i paznokciPicie drożdży w pielęgnacji włosów, skóry i paznokci Marzeniem każdej kobiety jest posiadanie pięknej i zdrowej skóry, zadbanych paznokci i miękkich, lśniących włosów. Choć wydaje się, że do osiągnięcia tego celu wystarczy utrzymywanie […]
  • Jak wzbudzić zainteresowanie mężczyzn?Jak wzbudzić zainteresowanie mężczyzn? Ciężko byłoby znaleźć kobietę, której nie zależy na powodzeniu u płci przeciwnej. Dotyczy to w szczególności tych przedstawicielek płci pięknej, które jeszcze nie znalazły swojej drugiej […]
  • Zdrowe odżywianie – czy może być smacznie?Zdrowe odżywianie – czy może być smacznie? Na zdrowe odżywianie decydujemy się z różnych względów. Niekiedy prowadzi nas ku temu otyłość, czasem choroba, często chcemy po prostu lepiej się czuć, poprawić cerę lub stan układu […]
  • Dobry człowiek – kim jest i jak nim się stać?Dobry człowiek – kim jest i jak nim się stać? Kobiety mają to do siebie, że stale chcą być w czymś najlepsze. Pęd do sukcesu sprawia, że po drodze można pogubić wiele istotnych spraw dla własnego życia. Przy tym panie zapominają przy […]
Podobny wpis:  Olejki eteryczne - jak je stosować, by dobroczynna moc natury nie obróciła się przeciwko nam?